Започна второто археологическо лято на крепостта „Ряховец”

08:55, 12 юни 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стартира археологическото лято на крепостта „Ряховец”. За втора поредна година екипът с ръководител Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново, зам.- ръководител Мая Иванова от ИМ – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев от РИМ – Велико Търново ще проучва средновековната крепост в Горна Оряховица.

През миналия сезон, крепостта получи статут на недвижима културна ценност от национално значение и бяха подновени археологическите проучвания след 23 годишно прекъсване. Разкриха се източната и северната порти и част от крепостната стена. Изненадваща и за археолозите се оказа откритата част от масивна фортификационна система, вероятно издигната от тракийското племе кробизи. Оказа се, че животът не хълма е процъфтявал дори още по-рано, преди близо 5000 години, за което свидетелства проученото жилище от Ранната бронзова епоха. Откритите изцяло запазени съдове в момента са част от експозицията на градския музей.

През тази година финансирането на разкопките отново е предоставено от Община Горна Оряховица, като за първи път е отпуснато целево финансиране и от Министерството на културата.

Работата на археолозите ще е съсредоточена в района на западната порта, която е и най-трудно достъпната част от крепостта. Екипът се надява да разкрие част от средновековната улица, която да даде представа за подстъпите към вътрешността и жилищните квартали. Ще бъде продължено проучването и на жилището от Бронзовата епоха.

Друг акцент в работата на археолозите, ще бъде и популяризирането на средновековната крепост „Ряховец”. Заедно с Община Горна Оряховица и Историческият музей, екипът ще се опита да реализира проект с участието на ученици от училищата в Горна Оряховица. За първи път в България археологически обект ще се превърне в място за работа с деца, където младите археолози ще работят в реална обстановка и ще разкопават сами част от миналото на своя град.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама