МВР дава препоръки на малчуганите за безопасност на пътя през лятната ваканция

10:53, 12 юни 16 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лятната ваканция е времето, което децата и техните близки чакат с нетърпение, а познаването на правилата за движение по пътищата е част от важните уроци, които не бива да се забравят през почивните периоди.

В тази връзка от МВР съветват най-малките граждани винати, когато играят навън да избират места, които са далече от оживени улици.

Ако пък им се налага да пресекат такава, най-добре е да го правят в група с приятели или да застанат до някой възрастен, с когото да минат през платното. От Вътрешното министерство напомнят още, че това трябва да става само на зелен за пешеходците светофар, а ако няма такъв, единствено когато платното е напълно свободно и няма приближаващи автомобили.

От МВР изтъкват още, че е нажно да не се пресича тичешком, да се спира задължително до бордюра, след което желаещият да пресече малък човек задължително трябва да се огледа и в двете посоки и едва когато се убеди, че няма коли или те са много далече и мъникът е в пълна безопасност, може да пресече улицата.

От МВР припомнят и информация, често пренебрегвана не само от децата, но и от възрастните – че е опасно да се пресича на места, които не са предначначен за това и алармират това никога да не става като се изскача измежду паркирани автомобили, защото заради ниския си ръст детето няма как да бъде видяно от шофьорите, които може и да не успеят да спрат навреме, преди да се случи нещастие.

Тъй като в повечето случаи пострадалите деца са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели или близки, от МВР съветват малките винаги да сядат на задната седалка и да си поставят обесопасителен колан. Последното е абсолютно задължително, ако детето е навършило 12 години и има право да се вози на седалката до шофьора.

Малките дори са призовани да правят забележки на водачите, които карат прекалено бързо и предприемат рискови изпреварвания, както и да отказват да се возят на стари, неизправни или саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от неправоспособни приятели, тъй като в такива случаи рискът от катастрофа е голям. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама