Стогодишно училище в Шумен чака ремонт за 1 млн.лв.

10:59, 12 юни 16 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменското начално училище „И. Р. Блъсков”, което е най-старото в  града ни, ще бъде основно санирано и ремонтирано. Парите са заложени в инвестиционната програма на общината.

Училището, строено преди повече от век – през 1908 г., е в програмата от 2011 г. заедно с няколко учебни заведения в града, но досега планираният ремонт не е изпълнен.

Преди месец от общинската администрация обявиха, че процедурата е задвижена. Специалисти от софийски фирми вече са направили обследване на сградата, помещенията, ВиК, инсталацията и парното.

„На центъра на града сме, пък допреди две години бяхме със старата дограма. Затова със собствени средства и с финансовата помощ на общината, на части я сменихме. Изцяло ремонтирахме покрива. Той беше толкова повреден, че през зимата, по стените на горния етаж водата течеше, както на Мадарските скали”, каза директорът Иван Николов, който ръководи училището от 6 години, след пенсионирането на дългогодишната директорка Веска Абаджиева.

С икономисване от делегирания бюджет, ръководството на училището скътало пари за ремонтите. Най-скъпа излязла подмяната на покрива – около 60 хил.лв., близо 30 хил.лв. пък отишли за новата дограма. Тя обаче веднага довела до по-малка сметка за газта, доволен е директорът.

Пак със свои средства, успели да сменят старите дървени чинове с нови, по-модерни маси. Подменено е и осветлението - осемте класни стаи и компютърния кабинет вече са с нови лампи.

Остава сега да се махнат секциите и шкафовете, които са от соцвремената. Директорът на шега си припомня, че когато бил студент, идвал на открити уроци в училището и тогава стаите били със същите дървените чинове.  

Предвиденият ремонт за 1 млн. лв. ще започне с подмяна на старите чугунени радиатори и тръбите, които са от 80-те години, когато  градът бе на централен ТЕЦ. Ще се направи и цялостно външно саниране.

От ремонт има нужда и пристройката, където се водят заниманията на децата от предучилищната група. Сградата е дарена на училището през 1936 г., там е имало детска трапезария и градина. Оттогава помещението и физкултурния салон се използват от училището.

„Трябва да се направи окачен таван, да се боядисат стените, да се подмени осветлението, от ремонт се нуждае и антрето с гардеробчетата на децата.  Всичко ще струва около 8-9 хил.лв.”, пресмята директорът.

380 деца учат в момента в НУ „И.Р.Блъсков” , в 16 паралелки и 1 подготвителна група. 26 учителки и 7 души персонал работят в училището. От години към него има огромен наплив, защото преподавателите са елитни. „ През училището са преминали цели фамилии. Ученици в школото са били първо бабите и дядовците, после майките, дъщерите, синовете, племенниците”, разказа помощник директорката Мариана Иванова.

Някои от учителите също са част от тази приемственост, били са ученици тук, а сега преподават.

„Училището носи възрожденски дух и история,  колегите работят със самочувствие и  се надпреварват с учениците си, всеки гледа децата му да са най-добрите. Като завършат четвърти клас пък, възпитаниците на НУ „И.Р.Блъсков” пълнят елитните паралелки в Природоматематическата гимназия”, допълва Иванова.

За качествената си и отдадена на професията работа, педагозите са спечелили и куп отличия. „През 3 години получаваме наградата на Шумен за образование, призът ни бе даден миналата година,  през 2012 г. също бяхме отличени”, гордее се директорът Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама