Започна пръскането срещу комари по поречието на река Дунав

12:44, 12 юни 16 / Политика 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На летателната площадка край село Щръклево днес започна пръскането срещу ликвидиране на заболяването Заразен нодуларен дерматит, съобщиха от пресцентъра на община Русе.

„От 10 до 13 юни се извършват обработки на териториите, където има размножаване на кръвосмучещи насекоми“, каза Андриан Райков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Пръскането може да се извършва в ранните часове от 6:00 до 10:00 часа, защото при температура над 20 градуса препаратът цитрол, с който се третират площита, се изпарява. Облитанията на самолетите е на височина над 10 м. от растителността. Целта е облакът прах да остане по-дълго във въздуха, за да може да действа върху летящите насекоми.

„За нас е изключително важна тази помощ от държавата, която е превантивна мярка срещу популацията на комари. Община Русе пръска наземно, но авиационното пръскане е важно, защото по този начин се унищожават кръвосмучещите насекоми в местата, където те се развъждат“, съобщи Спасимир Димитров, директор дирекция „Обществен ред и сигурност" в община Русе. След като премине цъфтежът на липите, ще се опръска и Лесопарк "Липник" в с. Николово.

Д-р Райков допълни още, че другата седмица ще се получат ваксини, за да се започне ваксинацията на едропреживните животни. За Северна България са предвидени 350 хил. ваксини.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама