Преизбраха доц. Диана Петкова за председател на българските пулмолози

15:05, 12 юни 16 25 1866 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доц. д-р Диана Петкова бе преизбрана за председател на Българското дружество по белодробни болести. Тя получи 143 гласа в конкуренция с проф. д-р Коста Костов, за когото гласуваха 86 души. Изборът на нов управителен съвет бе проведен в рамките на шестия конгрес на дружеството, който завърши днес в курорта Златни пясъци край Варна.

В четиридневния форум участваха 450 медици, сред които 25 световни авторитети от Европа и Америка. „В наситената програма включихме 15 симпозиума, 4 пленарни лекции на международни светила, 5 презентации по най-актуалните проблеми на респираторната медицина, три сесии „Срещи с професора“, четири сесии с устни презентации и една постерна сесия. За първи път на конгрес  на дружеството беше проведен и практически семинар с европейски инструктори, който се посрещна много добре от нашите колеги. Вярвам, че конгресът допринесе за професионалното израстване на пулмолозите у нас“, обобщи председателят на научния комитет на форума проф. д-р Благой Маринов.

С изключително внимание българските лекари проследиха лекциите на чуждестранните гости, най-много въпроси предизвика представянето на проф. Робърт Диксън за микробиома на здравия респираторен тракт. Микробиом са колониите от бактерии, вируси и други микроби, които живеят в човешкото тяло и специалистите очакват това да бъде врата към революционна промяна в медицината в следващите десетилетия.

„В следващите две години ние ще продължим станалите вече традиционни форми на продължаващо обучение на пулмолозите и белодробните сестри. Ще ангажираме все по-широко обществото в нашите кампании за борба със социално значимите заболявания  -хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза, астма, рак на белия дроб, ще изискваме от държавните институции внимание към белодробното здраве на българина и реални действия за подобряване финансирането на клиничните пътеки за белодробни болести и белодробните клиники. Ще провеждаме очакваните вече от хората в много градове Дни на отворени врати с безплатни прегледи. Ще продължим развитието на международната дейност на дружеството, за която получихме признанието на нашите чуждестранни гости“, очерта бъдещата работа на дружеството доц. д-р Диана Петкова.

Участниците в конгреса си тръгнаха от Варна и с ценни помагала за всекидневната си работа – току-що преведeни на български език актуални научни ръководства за лечение на ХОББ и белодробна фиброза, Бяла книга на белодробното здраве, както и най-новия брой на списание „Торакална медицина“, в чието приложение могат да се открият резюмета на всички устни презентации и постери от конгреса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама