Даниел Митов: ЕС да отвори легални пътища за мигрантите

15:30, 12 юни 16 / Политика 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В интервю, публикувано под заглавие "България не може да предложи острови", министърът на външните работи на България Даниел Митов отговаря на въпроси, свързани с бежанската криза. Резюме на интервюто, отпечатано в днешния брой на австрийския ежедневник "Ди Пресе", е публикувано в емисията на информационната агенция АПА и в днешните броеве на вестниците "Курир" и "Залцбургер нахрихтен", предаде БТА.

"И България е за репатриране. Това е разумен начин за демотивиране на нелегалните икономически мигранти", казва Митов, споделяйки идеята за прилагане на австрийския модел, при който бежанците да бъдат прехващани още в Средиземно море и връщани обратно или приемани на определени острови, например Лесбос, за регистрация и разпределение.

Положително по света има модели, от които можем да се поучим. Но България не може да предложи острови. Двадесет и осемте членки трябва да водят този дебат в рамките на ЕС", заявява Митов.

Външният ни министър посочва и какви стъпки трябва да предприеме ЕС за решаване на кризата. Според него е необходима по-голяма интеграция за обща защита на външната граница на Съюза, уеднакяваване на бежанските и интеграционните системи, както и сключване на споразумения между ЕС и трети страни за връщане на нелегалните мигранти. 

"Към бежанците, нуждаещи се от международна закрила, имаме задължения, които трябва да решим с фронтовите държави: Турция, Ливан, Йордания и други страни. Към икономическите мигранти нямаме задължения", казва Митов.

По думите му ЕС трябва да отвори легални пътища за мигрантите търсещи убежище, но и да се спре нелегалното влизане в държавите-членки. Митов поставя въпроса, че капацитетът на евросъюза е ограничен, а социалните системи на страните могат са застрашени при по-голям беженски натиск.

"Вниманието ни трябва да е насочено към спазване на границите и спиране на доходите на трафикантите. Безпощадно трябва да разрушим мрежите им. Защото с печалбите си те финансират частично терористични организации", коментира българският министър, който допълва, че квотите не решават проблема, а мотивират повече хора да дойдат в ЕС.

Според Даниел Митов Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. има нужда от преработка, тъй като е писана за хора, които бягат от комунистическите режими и не се отнася за маси от хора.

За санкциите срещу Русия той каза, че те са единственият инструмент, с който разполага ЕС, за да повлияе на поведението на Русия. "Ние не желаем военно, а мирно и дипломатическо решение, стабилизация на Източна Украйна", заявява Митов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама