Ръст на болните от варицела в края на учебната година сочи статистиката на РЗИ

18:18, 12 юни 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръст на болните от варицела в края на учебната година сочи статистиката на РЗИ. Това е според последната инфомация, която е за два отчетни периода – от 16 май до 27 май и от 30 май до 3 юни.

През първия от тях от варицела са заболели 109 деца, 93 от които в Русе. Всички те са възпитаници на детски заведения и училища.

По традиция областният център води по броя на всички зарази, които РЗИ наблюдава. Като правило пък се утвърждава засегнатите от тях да са деца, основният брой от които са на възраст за ясла, детска градина или основно училище. Гимназистите също са засегнати, но по-слабо от по-малките си съученици.

Ентероколитът отново мори жителите на област Русе със затоплянето на времето. 14 са новооткритите случаи, 9 от които в Русе. Почти всички от 14-те болни са в предучилищна възраст, има само 1 ученик, болен от неприятната зараза.

От салмонелоза са се разболели двама, все жители на Русе. Ротавирусният гастроентерит е покосил 1 малчуган в детска градина в Русе, а колиентеритът има само 1 „жертва“, също с адресна регистрация в областния център.

От скарлатина са се разболели 4 деца, две от Русе и по едно от Мартен и Глоджево. Лаймската борелиоза е повалила 1 човек, отново в Русе.

Непрекъснато се наблюдават и нови случаи на туберкулоза – жълтата гостенка, характерна за бедността и недохранването, която преди 27 години беше преборена в България. Сега само за посочения период през май има два нови случая от нея, по 1 в Русе и в Долно Абланово.

В следващия отчетен период от 30 май до 3 юни положението не е много по-различно.

Ентероколитът е повалил 13 деца, до едно възпитаници на основни училища и на една детска градина. Най-големият брой е, естествено, в град Русе. Открити са два нови случая на скарлатина и двата в „най-европейския“ град на България.

70 са били болните от варицла. Спадът идва след като най-малките излязоха ваканция. 50 от новите болни са в Русе. До един случаите са в детски заведения и училища.

Единствената болест през посочения период, която не е засегнала жител на Русе, това е лаймската борелиоза – по един случай има в Мартен и в Хотанца.

Не така стои обаче положението с маркера за жизненото равнище в страната – туберкулозата, която е засегнала двама русенци.

Броят на болните от остри респираторни заболявания (ОРЗ) като цяло е нисък, но варира в зависимост от времето през топлите месеци на годината, е изводът, който може да се направи от статистиката на РЗИ – Русе. В периода от 9 до 14 май например, той е бил 97,91 на 10 000 души, докато между 16 и 27 май спада на 65,95 човека на 10 000.

С лекото захлаждане на времето и дъждовете в последните дни на петия месец на годината и първите на шестия, пак се забелязва ръст в броя на болните от този тип болести – те се покчват до 87,71 на 10 000 човека. Стойностите обаче са много далеко от тези, заради които се обявява грипна епидемия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама