Две първи награди в Национален конкурс за есе, организиран от търговищки учител

20:04, 12 юни 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С две първи награди приключи първият конкурс за есе, организиран от учителя Стойчо Божилов от Търговище. Инициативата е лично негова и той осигури наградите за отличените.

Темата, по която писаха участниците беше “Ако Ботев днес бе жив”, а първото място си поделиха Зорница Гугова от природо-математическата гимназия в Габрово и Деница Димитрова от Първо СОУ в Търговище. Освен грамотите за отличното си представяне момичетата взеха и парични награди, осигурени от Стойчо Божилов. Победителките получиха и специални призове от патриотичен клуб „Възраждане”.



Журито, в което участваха организатора  на конкурса Стойчо Божилов, директорът на езиковата гимназия Атанас Цанев и журналистът Иван Колев, отличило двете есета с първо място, защото в тях личи явната ангажираност с темата за величието на Ботевата личност въобще. Същевременно момичетата бяха поощрени и за смелостта да мислят по нестандартен начин, особено по въпрос, който днес се опитваме да пренебрегнем.

След награждаването имаше  дискусия между гостите на събитието. В нея се утвърди мнението, че никой не знае какво щеше да е ако Ботев днес бе жив. „Със сигурност, обаче съдбата му нямаше да е лека” – сподели организатора на конкурса Стойчо Божилов. Появиха се и мнения, че може би щеше да бъде емигрант, със съдба, подобна на Георги Марков.

Йордан Минчев от патриотичен клуб „Възраждане” сподели, че да се говори по подобни теми е най-важното. Той каза, че това поддържа искрицата на българската духовност и може да доведе до нещо голямо и значително. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама