Българите се заселват в градовете с високи заплати

22:13, 12 юни 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нивото на работната заплата в различните региони влияе на демографската картина в България, показват данните от националната статистика. Възнагражданието в София е двойно по-високо спрямо други градове в страната. Средната работна заплата в столицата е 1296 лева, докато във Видин е само 638 лева, а в Благоевград – 652 лева, съобщава бТВ.

Общо в 9 области на страната средните възнаграждения са под 700 лева и не могат да прескочат тази граница. Това е довело до увеличаване на населението в София с над 5400 души през изминалата година, тъй като повече хора са дошли в града, отколкото са го напуснали. Населението обаче намалява в градовете с по-ниски заплати като Благоевград, Смолян, Ямбол и Видин.

Миграцията ще продължи да се увеличава от голямата разлика между доходите у нас и богатите европейски страни, ако България запази сегашните темпове на икономически растеж до 2030 г.

Ако България запази сегашните темпове на икономически растеж, през 2030 г. разликата между доходите у нас и богатите европейски страни ще е достатъчно голяма, за да продължи да стимулира миграцията. Това прогнозират авторите на годишния доклад на БАН.

Равнището на заплащане у нас през 2014 г. е под една пета от това в Европейския съюз (ЕС), въпреки отчетения ръст, сочи докладът. Ако се допусне, че темповете на нарастване се запазят, то през 2030 г. заплащането в нашата страна ще бъде близо 50% от това в ЕС-28, според учените.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама