Два оперни шедьовъра за меломаните във Фестивалния комплекс

07:14, 13 юни 16 / Култура 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два фестивала - „младокът“ Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който е само на 24 години, и „дълголетникът“, който тази година става на 90 - Международният музикален фестивал „Варненско лято“, обединяват усилията си, за да представят пред варненската публика два от световните музикално-сценични шедьоври. Става въпрос за оперите „Отело“ на Джузепе Верди и „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини. Подкрепя ги фондация „Америка за България“. Обединените сили „водят“ във Варна за първи път уникалния проект „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“. Тази музикална програма вече над 10 години излъчва постановки на една от най-прочутите оперни сцени в света на повече от 2000 екрана в 70 страни.

Първото излъчване от програмата е на операта „Отело“ със субтитри на български и на английски език и ще започне в 19 ч. днес в зала 1 на Фестивалния и конгресен център с участието на българската оперна прима Соня Йончева.

Постановката е съвременен прочит на прочутата опера на Джузепе Верди, дирижирана от младия и енергичен Яник Незе-Сеген и режисирана от носителя на награда „Тони“ Бартлет Шер. Латвиецът Александърс Антоненко изпълнява ролята на венецианския мавър, а българското сопрано Соня Йончева става жертва на голямата ревност на съпруга си и мръсните игри на коварния Яго. Бродуейският сценограф Ес Девлин създава забележителен и постоянно променящ се стъклен замък, а действието е пренесено в края на XIX век. С постановката, посветена на 200-годишнината от рождението на Верди, е открит последният сезон на „Метрополитън“. А отзивите за спектакъла неизменно отбелязват, че истинското откритие в него е българката Соня Йончева в дебюта й като Дездемона. В-к „Гардиън“ пише: „Антоненко е първият Отело без черно лице в оперната история, но голямото музикално събитие е ослепителната Соня Йончева“.

Втората опера от програмата „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“, която варненци и гостите на морския град могат да видят на големия екран в зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 6 септември от 19 ч. отново със субтитри на български и на английски език, е „Мадам Бътерфлай“ на Пучини.

Цените на билетите и за двете прожекции са 18 и 15 лева за учащи и пенсионери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама