Предлагат за награда бургаски ученици, предотвратили телефонна измама

07:24, 13 юни 16 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъдат удостоени с Почетна значка на Община Бургас тримата бургаски ученици Ивелин Йотов Йотов, Антон Симеонов Ковачев и Християн Мартинов Иванов, които са предотвратили кражба по схемата „телефонна измама”. Това предлагат в докладна записка общинските съветници Георги Дракалиев, Галя Василева и Калояна Живкова.

На 3-ти февруари тази година учениците се разхождали по ул. „Дебелт” в комплекс „Възраждане”. По същото време в близост до тях 77-годишна бургазлийка предавала 700 лв. на „ало” измамник. В момента, в който той грабнал парите и хукнал да бяга, тя разбрала, че е ограбена и започнала да вика за помощ.

Без да се замислят, учениците го подгонили, а в движение привикали няколко мъже, които работели в близкия автосервиз. След кратко преследване крадецът бил заловен в района на бул. „Мария Луиза“ №51 и предаден на органите на реда. Вследствие на тази навременна и бърза намеса, кражбата била предотвратена, а парите - върнати на жената.

Учениците, отличили се в този случай, са Ивелин Йотов от 5 „б” клас на Природо-математическата гимназия, Антон Ковачев от 6 „б” клас на ОУ "Любен Каравелов" и Християн Иванов от 4 „б” клас на ОУ "Княз Борис І".

В докладната записка съветниците са отбелязали, че адекватната и смела реакция на децата безспорно заслужава адмириране и поощряване. В Наредбата за символиката и отличията на Община Бургас е предвидена възможност в случаи на „проявени героизъм, себеотрицание, гражданска чест и доблест” заслужилите да бъдат удостоявани с Почетна значка на Община Бургас.

„Ние сме убедени, че такива действия трябва да служат за добър пример на младото поколение, затова считаме, че е необходимо тримата ученици да бъдат отличени и от Общински съвет-Бургас”, пишат в мотивите си тримата съветници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама