Архитектите в Добрич не са съгласни с подмяната на проекта за паметник на ген. Колев

08:43, 13 юни 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България разпространи писмо относно изграждане в Добрич на паметник на ген.Иван Колев и загиналите за свободата на Добруджа през 1916 г. То е адресирано до кмета Йордан Йорданов, до Управителният съвет на Сдружението за изграждане на паметника, както и до областния управител Детелина Николова.

Поводът за него е информация в медиите за решение на Управителния съвет на Сдружението „Изграждане в град Добрич на паметник на генерал Иван Колев и  загиналите за свободата на Добруджа през 1916 г.”, че се водят сериозни разговори този паметник да бъде завършен до тържествените чествания на 7 септември 2016 г. в чест на 100-годишнината от бойните действия в Добруджа. В публикация на вестник „Добруджанска трибуна” от 30 май се посочва, че „след разговори с кмета на Добрич Йордан Йорданов и представители на Управителния съвет на Сдружението изборът е паднал върху проекта на скулптора Димитър Янков. Той е гарантирал, че ще се справи технически в кратки срокове и до края на август монументът ще бъде монтиран в градинката до концертна зала “Добрич”.

В писмото си от Камарата на архитектите заявяват, че са провокирани от факта, че се водят преговори с добрички автор, чийто проект участва в първия конкурс от 2008-2009 г., когато журито не присъжда първо място поради липса на безспорен проект с необходимите композиционни, естетически и градоустройствени качества и след втори неуспешен опит конкурсът е прекратен. „След този неуспех стъпка в правилната посока бе решението през 2010 г.  да се премине към директно възлагане на поръчката на проф. Крум Дамянов – артист с доказани в световен мащаб постижения в областта на монументалните изкуства и синтез, чийто проект е широко обсъден, одобрен и платен от данъкоплатците. Безспорно чест и гордост е всеки град да притежава творба на този гениален български творец”, се посочва в писмото на РК на КАБ.

„По този повод информация за промяна в решението на Управителния съвет  на сдружението да се водят преговори за друг проект, без широко обществено обсъждане, предизвиква нашата тревога.   Обектите на монументалното изкуство, освен носители на историческата памет и знак за народна почит са и много силни градски елементи с възпитателен заряд, защото имат възможността непосредствено да внушават философски, морални и естетически критерии у хората”, посочват архитектите.

Според тях, всяка намеса в градското пространство на едно селище, особено касаещо централната градска част, категорично би трябвало да е предмет на широка обществена дискусия, в която активна роля да имат професионални обществени организации. Подобни проекти се одобряват от компетентно жури и се съгласуват от Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства към Министерството на културата.

„Ние, добричките архитекти, искаме най-категорично да заявим нашата гражданска и професионална позиция! В този момент, когато в града ни има възможност да бъде сътворен и оставен за поколенията художествено-монументален акцент, който ще промени положително градската среда и памет, да го направим с решения, взети в широк обществен кръг от уважавани специалисти и граждани. Желаем да се сформира експертен формат от специалисти,  на който да станем съинициатори, и със знание и опит професионалните организации да бъдем в помощ за вземане на правилното решение за града”, заявяват още от РК на КАБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама