Екатерина Захариева: Не може ВСС да се излага така

09:34, 13 юни 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гласуването във ВСС по промените в Закона за съдебната власт удря върху репутацията на цялата държава, не може ВСС да се излага така. Така правосъдният министър Екатерина Захариева коментира пред БНТ решението на съвета от миналата седмица да не одобри поправките в Закона за съдебната власт.

„Надявам се да е станало някакво недоразумение и все пак, когато влезе в парламента, да имат по-конструктивна позиция. Иначе в противен случай, както едни от членовете на ВСС беше казал: Никой няма да ги слуша вече“, продължи министърът.

Според Захариева висшите магистрати са критикували и отхвърлили текстове, част от които самите те са предложили, а други вече са подкрепили. По думите й единствените забележки, които са имали те по време на обсъжданията в Съвета по прилагане на актуализираната стратегия за съдебна реформа са били по текстовете за Инспектората. „Нещо повече, част от текстовете, които бяха критикувани днес, бяха предложени именно от ВСС - например за атестирането на членовете на ВСС и част от текстовете за кариерното израстване, което прави отрицателното им становище още по-нелепо", мисли Захариева.

Тя очаква ако от ВСС имат конструктивни предложения по промените в съдебния закон, да ги изпратят още днес.

Екатерина Захариева съобщи още, че ще бъдат вложени 15 млн.лв. в рехабилитация на затворите, а проверките там ще станат по-чести. Миналата седмица разследване на Нова тв показа насилие над затворници в Белене. Министърът допълни, че „има 1-2 производства срещу директори на затвори и дали те ще бъдат отстранени ще стане ясно в най-скоро време“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама