Убиецът от Орландо стрелял по хората със служебно оръжие, бил избухлив и емоционално нестабилен

09:53, 13 юни 16 / Свят 25 216 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
29-годишният афганистанец Омар Матин стрелял по хората с оръжие, купено за да изпълнява служебните си задължения, съобщават световните агенции. Младият мъж, който изби и рани повече от 100 души в гей клуб в американския град Орландо, е работил като охранител в най-голямата в света частна охранителна фирма G4S от почти 10 години. Според говорителя на компанията 29-годишният Омар Матин е бил въоръжен служител по сигурността.

Междувременно в американските медии се появи информация, че Омар Матин законно е купил най-малко две огнестрелни оръжия през последната седмица. Матин е стрелял с две законно притежавани оръжия - пистолет и автомат. Преди атаката той се обадил на телефон 911 и заявил принадлежността си към „Ислямска държава“ и симпатиите си към братята, организирали атентата на маратона в Бостън.

Според бившата му съпруга той е бил избухлив, "емоционално нестабилен" и "психично болен".Ситора Юсуфи заяви, че роднините ѝ са я "спасили" от Матин. По думите ѝ, двамата са имали бурен брак, продължил четири месеца и завършил с развод.

Матин е бил разпитван от Федералното бюро за разследване през 2013 и 2014 г. за връзки с ислямски екстремисти, но не са били установени доказателства за престъпна дейност, нито, че е замесен в терористична дейност.

От ФБР заявиха, че разследват случая като терористичен акт.

Американски медии съобщиха, че Омар Матин се е врекъл във вярност на "Ислямска държава", а групировката пое отговотност за нападението.

В интервю за NBC News баща му Седик Матин каза, че извършеното от синът му нападение „не е свързано с религията“.

Трагедията се разигра в нощта на събота срещу неделя, когато въоръженият мъж нахлу в нощен клуб с над 300 клиенти и откри безразборна стрелба. Той взе заложници, а няколко часа по-късно при спецоперация той беше ликвидиран от полицията.

По последни данни 50 души са загинали, а други 53 са ранени при нападението. Повече от денонощие след тежкият инцидент идентифицирането на жертвите продължава. До момента е установена самоличността на едва 8-9 от тях. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама