Живко Табаков: Бюро „Антикорупция“ трябва да е независимо, ръководено от човек с безспорен авторитет

10:28, 13 юни 16 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националното бюро „Антикорупция” трябва да е напълно независимо, за да осъществява истинска борба с порочната практика. А неговият ръководител трябва да е безспорен авторитет и да има опит в разследването. Категорично се изключват възможността тази личност да е по някакъв начин политически свързана или обвързана.

Това заяви заместник областният координатор и общински председател на „Движение България на гражданите“ в Бургас Живко Табаков по повод антикорупционния закон, който предстои да се гласува в Народното събрание.

Той уточни, че проверявани по закона няма да бъдат само хората по високите етажи на властта, но и всички, които имат достъп до обществени финанси или възможности да избират такива, които да управляват обществени средства. С новия закон ще се декларират всички имоти, които по документи принадлежат на подставени лица, но всъщност се ползват от висшите държавни чиновници – под привидни договори за наем, лизинг и т.н. Това е мярка, която създава възможност за повече прозрачност при установяването на имущество и съответно при санкционирането на лицата, които не са декларирали имущество. Законът предвижда и засилване на санкциите за корупционно поведение.

Националното бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество ще обединява в себе си Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации. В законопроекта е предвидена възможност Бюрото да сезира прокуратурата при всеки установен случай на престъпление, а данните от декларациите пред него ще имат значение и за установяване на данъчни задължения.

Табаков е категоричен, че за ДБГ приемането на антикорупционния закон е първи приоритет заедно със съдебната реформа. Ако няма политическа воля да се приемат, то това поставя под сериозен въпрос мястото на ДБГ в това управление. Но той счита, че дотам няма да се стигне, тъй като водещата комисия е одобрила закона с 11 гласа „за”. Законопроектът е на Министерския съвет и е внесен от него, т.е. от страна на МС има политическа воля да се вземат сериозни мерки за борба с корупцията.

„Този закон е по-радикален от предходния си вариант. Дори и да има спорни текстове, работната група ще ги изчисти, така че да има пълно съгласие по тях от страна на всички партии. ЕК ни показа недвусмислено, че подобен закон е спешен и нужен на България, за да се справи с корупцията по високите етажи на властта. Но ако оставим ЕК настрана, защо не се вслушаме в гласа на българските граждани, според които ниският стандарт на живот у нас се дължи именно на това, че всичко е пропито от корупция. Истината е, че тя изяжда хляба ни“, заяви Живко Табаков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама