Брекзит ще разруши ЕС и политическата цивилизация на Запада, предупреди Туск

11:37, 13 юни 16 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Брекзит може да стане началото на края не само за ЕС, но и за политическата цивилизация на Запада, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

По думите му излизането на Великобритания от ЕС може да има разрушителни последствия за Общността.

Според него възможността за Брекзит може да запали всички радикални антиевропейски сили вътре в ЕС. „Нещо повече – в деня на излизането на британците от ЕС нашите външни врагове ще отворят шампанско. Ние трябва да направим всичко за това, да им провалим вечеринката“, заяви политикът.

Брекзит е опасен за Великобритания, защото никой не може да предскаже неговите последствия в дългосрочна перспектива“, заяви Туск и добави, че той може да окаже негативно влияние и на икономиката на самите европейски страни. За да се изгладят всички правови и дипломатически формалности ще са необходими дълг преговори, защото отношенията между Великобритания и ЕС ще се оформят отново.

Според него гласуване за напускане на Острова от Евросъюза би отнело най-малко 7 години, за да бъдат предоговорени отношенията между ЕС и Обединеното кралство, заяви АП. По думите му никой не може да предвиди дългосрочните последици, но той се опасява, че прекратяването на договорните отношения между Великобритания и ЕС щяло да отнеме около 2 години, а договарянето на новите отношения щяло да отнеме още най-малко пет години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама