Драстично поскъпва водката в Русия

12:00, 13 юни 16 / Свят 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес водката в Русия поскъпва драстично. Минималната цена на дребно се вдига от 185 на 190 рубли (2,58 евро) за бутилка от половин литър, отбелязват руските издания.

Минималните цени на коняка и брендито остават същите - 293 рубли за бутилка бренди от 0,5 литра и 322 рубли за бутилка коняк , уточнява "Комерсант онлайн".

Федералните власти въвеждат минимални цени на водката от 2009 г. Тогава цената на бутилката постепенно се качи на 220 рубли, но после бе намалена, след като президентът Владимир Путин заяви, че скъпият алкохол води до употреба на вредни заменители, напомня "Собеседник".

Крайно трудно, ако не и невъзможно е да намериш в Русия шише водка за 190 рубли, забелязва "Лента", изреждайки различни марки на стойност от 250 до над 1000.

Минималната цена на дребно на водката е инструмент за борбата с евтините фалшификати на алкохол на пазара.

В същото време акциза за водката не се променя от 2014 година - той е 500 рубри (13,38 лв.) за литър чист спирт. Производителите на алкохол предлагат да се намали ставката на акциза, но докато това може да стесни пазара на нелегалната продукция.

В Съюза на производителите на алкохолни продукти са уверени, че настоящето ниво на акцизите ще бъде актуализирано на такова ниво, че да отговаря на интереса на бизнеса, държавата и населението - по техни разчети акциза трябва да е приблизително на 300 рубли за литър спирт.

Наред с поскъпването на най-популярното питие в Русия се увеличава и цената на мезатата. Саламът се вдига с 1,9 на сто, кренвиршите - с 1,6, хлябът - с 2,4, сирената - с 3,5 процента, добавя "Лента".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама