Габровската прокуратура привлече обвиняем за взрива в Севлиево, при който загина момче

12:35, 13 юни 16 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Окръжна прокуратура – Габрово привлече като обвиняем 54-годишен мъж за причинена смърт на 10-годишно момче и средна телесна повреда на 15-годишната му сестра при професионална непредпазливост.

        На 08.03.2014 г., около 23.00 часа,   възниква взрив в едноетажна жилищна сграда на ул.”Васил Левски” №54 в гр.Севлиево. При избухване на взрива, в къщата са се намирали сами две деца - Анатоли – на 10 години и неговата сестра Александрина – на 15 години. Децата са били отведени в болница, но 10-годишният Анатоли е починал от тежките травми, които е получил, а 15-годишната Александрина е спасена, благодарение на намесата на лекарите в “Пирогов” в столицата.

При този взрив къщата е била напълно унищожена и частично са били повредени съседни сгради.

Първоначалните две работни версии на разследването за причината за взрива са изградени върху възможните източници за изпускане на газ – ползвана от семейството 3-литрова туристическа газова бутилка, която е намерена на местопроизшествието или теч от газопреносната мрежа за природен газ за битово потребление.

За изясняване на обстоятелствата в хода на разследването са разпитани над 40 свидетели и са извършени множество огледи. Изготвени са експертизи – две съдебно-медицински за нараняванията на децата, няколко оценителни, инженеро-техническа, допълнителни технически експертизи, комплексна тройна взривно-пожарна, но поради липсата на категоричност в заключението й е назначена повторна взриво - пожарна експертиза. Извършени са следствени експерименти. Анализирана е и голям обем документация, имаща отношение към случая.

От заключението на повторна взриво – пожарна експертиза е установено, че причината за взрива е нагнетяване на газ в жилището и възпламеняването й от искра. Доказано е с категоричност, че газовата бутилка, открита в жилището няма дефекти и не е имало теч на газ от нея.

При огледа на местопроизшествие е открита спукана тръба на газопреносната мрежа, стопанисвана от газоразпределителното дружество “Севлиевогаз 2000“ АД-Севлиево, намираща се в непосредствена близост до канализацията на взривилата се къща. Газ от спуканата тръба е навлязла в жилището през канализацията и се е концентрирала в него.

        Анализът на доказателствата по делото сочи, че са допуснати съществени нарушения на правилата за безопасност при пренос и разпределение на газ от страна на длъжностно лице в газоразпределителното дружество “Севлиевогаз 2000“АД-Севлиево, което стопанисва преносната мрежа.

С постановление , утвърдено от наблюдаващия прокурор от ОП - Габрово, главният инженер на „Севлиевогаз-2000“АД-Севлиево е привлечен като обвиняем за това, че на 08.03.2014 г., е причинил смъртта на Анатоли на 10 години и средна телесна повреда на Александрина на 15 години, в резултат на възникнал взрив, настъпил поради немърливо изпълнение на правно регламентирана дейност. Главният инженер на дружеството е нарушил: Закон за енергетиката, Наредба за устройството и безопасната експлоатация на преносните и разпределителни газопроводи и на съоръженията, инсталациите и уредите за природен газ и Правилата за управление на газоразпределителни мрежи, приети от ДКЕВР на основание Закона за енергетиката.

Поради особено усложнена фактическа обстановка на случая, с постановление на заместник-главен прокурор при ВКП, разследването по досъдебното производство е възложено на Национална следствена служба. Сформиран е разследващ екип, ръководен от наблюдаващ прокурор от ОП- Габрово. По разпореждане на главния прокурор, делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура - Велико Търново.

 Под ръководството на прокуратурата се извършват следствени действия по приключване на делото.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама