Подменят пълнежа от конски косъм и морска трева на депутатските банки

12:43, 13 юни 16 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки че през 2018 г. депутатите ще се преместят в бившия Партиен дом заради българското председателство на ЕС, парламентът е обявил обществена поръчка на стойност 69 хил. и 900 лв. без ДДС за ремонт на столовете и банките в пленарната зала на НС. Общо ще бъдат ремонтирани 295 места за сядане заради комфорта на депутатите.

Причината за реновирането е „необходимостта да се обнови интериора на залата, като се ремонтират и реставрират дървените и тапицирани части на местата за народните представители, за да се постигне необходимия комфорт на обитаване и естетическо излъчване, отговарящи на съвременните архитектурни изисквания“.

В документацията се казва още, че сградата на парламента е недвижима културна ценност от „национално значение“, а пленарната зала е със запазен „исторически уникален изглед и с вътрешно оформление и мебелировка в духа на Неоренесанса“.

Интересна е структурата на депутатските места за сядане. В тях има пласт от влакнест пълнеж от конски или друг косъм, пълнеж от кокосови стърготини, морска трева, малко зебло и кълчища.

Оказва се, че проблемите по седалките не са един или два. Дървените повърхности на банките са захабени, а някои се е постарал да откърти и отлепи цели парчета фурнир. Тапицираните части пък са разкъсани и със счупени или разхлабени пружини, което сочи, че тази културна ценност от „национално значение“ не е опазена както трябва.

Ремонтът ще бъде направен по време на депутатската ваканция през август. Гаранцията за извършените дейности е три години, рекламация може да се направи до 7 дни, а отстраняване на дефекти до 10 дни от приключване на дейностите.

Ремонтът на депутатските места е третата обществена поръчка, която обявява парламентът в рамките на няколко седмици. Първата е за преместването на пленаранта зала в бившия Партиен дом на стойност малко над 19,5 млн. лв, а другата е за ремонт на покрива на НС за 150 хил. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама