Жителите на с. Маринка вече си имат нова канализация и пречиствателна станция

12:46, 13 юни 16 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на бургаското село Маринка вече се сдобиха с нова канализация и пречиствателна станция. В момента тече изграждането на домовите отклонения. Те са възложени като последен етап от проекта за канализационната мрежа. Това стана ясно при визитата на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Днес тя инспектира напредъка по проекта за изграждането на канализацията. Той е финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). На инспекцията присъства и кметът на Бургас Димитър Николов.

„До 20 дни ще приключат дейностите. Всички къщи са закачени към смесената канализация, която се явява фекална и дъждовна. Това означава, че освен с пречистването на фекалните води ще решим проблема и с наводненията. А пречиствателната станция може да функционира и при по-екстремни условия“, заяви Димитър Николов.

Кметът на село Маринка Лъчезар Колев пък посочи, че това е голямо събитие за тях, много дългоочаквано, но вече факт.

„Около 90 % са включени жителите, ползват си свободно водата вкъщи, което преди беше проблем за цялото село, хората бяха със септични ями. Имахме постоянно екопроблеми. Може би сме първите, които имаме канализация и успоредно с това пречиствателна станция, които са синхронизирани, за да може да нямаме повече екопроблем“, каза Лъчезар Колев.

Според министър Василева инвестицията за проекта, който се реализира в селото, е много важна, тъй като така ще се подобри животът на хората, както и ще се осигурят по-качествени ВиК услуги.

„Мисля, че проектът, който се реализира в село Маринка, е един прекрасен пример за добрата колаборация между държавата и местната власт. Изключително важно е и да се осигури превенция от наводнения, защото канализацията е смесена, т.е. – обират се и дъждовните води“, посочи Василева.

Стана ясно също така, че през последните три месеца са издадени разрешителни за строителството на 20 къщи, което показва, че това ще привлече нови хора и ще се засили интересът към селото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама