Бойко Борисов откри транзитна газова станция

13:00, 13 юни 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова прерязаха лентата на реконструираната компресорна станция в Петрич за транзит на газ от Гърция.

"С тази инфраструктура, която изградихме, вече никой няма полза да заобиколи България. Ние сме си свършили нашето домашно и сега чакаме европейския газов хъб "Балкан" да действа и да разпределя газ за региона. Когато има няколко доставчици, цената естествено е една, а когато е само един, е различна. Това е една голяма инвестиция, която сме направили за бъдещето. До този момент "Булгартрансгаз" с 60 компресора работеше, а сега 4 компресора вършат цялата тази дейност. 50 процента от разходите са паднали, и в рамките на 2 до 3 години, ще бъдат избити тези разходи", изтъкна при откриване на станцията в южния град премиерът Бойко Борисов. 

Компресорната станция в Петрич е една от шестте, които са част от газопреносната мрежа за транзитен пренос на оператора. Модернизацията й струва близо 17 000 000 лева. Благодарение на нея България ще може да получава до 3 милиона кубически метра газ на ден от Гърция по съществуващия газопровод, информираха от Община Петрич. 

За откриване на обекта пристигнаха всички депутати от ГЕРБ в Благоевградска област, областният управител Бисер Михайлов, кметът на Петрич Димитър Бръчков, представители на бизнеса и десетки граждани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама