Борисов: Ние си свършихме домашното, сега чакаме хъба “Балкан”

13:45, 13 юни 16 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На рождения си ден премиерът Бойко Борисов си “подари” още една отрязана лентичка - на компресорната станция “Петрич”. Модернизацията струва близо 35 млн. лв., като в сумата са включени монтажът на нов компресор и изграждане на съоръжения, с които да се осигури възможност за работа на компресорната станция в пълен реверсивен режим.

По този начин, заяви премиерът, се гарантира сигурността на доставките при евентуална криза. С модернизацията на станция “Петрич” и въвеждането й в експлоатация приключва първия етап от модернизацията на газопреносната мрежа.

Борисов използва и възможността да увери, че “България повече няма да остава на студено зимата”. През зимата на 2008/2009 г. “Газпром” спря доставките на газ за Украйна и това остави и България без доставки на синьото гориво.

“С тази инфраструктура, която изградихме, вече никой няма полза да заобиколи България. Ние сме си свършили нашето домашно и сега чакаме европейския газов хъб "Балкан" да действа и да разпределя газ за региона", обобщи Борисов.

"Всеки лев, вложен в модернизацията на тези станции, е инвестиция за сигурността на доставките, инвестиция към реализиране на нашия основен приоритет, а именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ", каза от своя страна и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Вижте как изглежда старата компресорна станция, как изглеждат новите. Всеки ден градим и оставяме видими неща. Това, което десетилетия говореха за диверсификация, ние го правим. На думи всеки е много силен, ние в делата сме силни. Така че всеки ден с това се занимаваме. Виждате какво хубаво нещо сме направили, инвестирали сме си пари, подобрили сме си газопреносната система, най-съвършена сме я направили, така че във всички посоки да може да се движи газ, така че от европейския газов хьб "Балкан" да стига и през Гърция, и за Италия, и за Македония, а защо не и до Албания. Ние сме си свършили нашата работа. И се надяваме и другите да си я свършат", каза още Борисов.



Той повтори още веднъж, че кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще бъде обявена през септември. Традиционно, репортерите решиха да питат Борисов и за рождения му ден.

“Може ли празничен въпрос?”, пита репортерка, а премиерът великодушно разрешава: “Празничен може”. “Как се чувствате на 57?”, пита тя, а Борисов скромно отговаря: “Като ти се случи нещо 57 пъти, вече ти е безразлично. Работа, сутринта имахме със Свобода и демокрация, един голям форум, сега в Петрич компресор. Работим”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама