НЧ "Просвета 1915" Долапите спечели "Златна гъдулка 2016"

14:05, 13 юни 16 / Култура 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
47-ият Фолклорен събор "Златната гъдулка" се проведе в Парка на младежта в Русе в неделния ден. Както вече съобщихме, близо 800 участници се включиха в конкурсната му програма.

В рамките на едночасовия обеден концерт публиката имаше възможност да се наслади на изпълненията на децата от детските фолкрлорни състави на ОбДЦКИ, ОМД и ФТТ “Найден Киров“. Събитието, организирано от Община Русе, бе съпътствано и от богато и колоритно изложение на майстори на художествените занаяти от цялата страна и чужбина.

В конкурсната програма на събора взеха участие индивидуални изпълнители и групи за изворен и обработен фолклор от 6 области на Североизточна България – Русе, Силистра, Велико Търново, Варна, Шумен и Разград.

Участниците бяха оценявани от професионално жури с председател – проф. д.ф.н. Албена Георгиева – етнолог и членове и членове проф. д-р Горица Найденова – етномузиколог и Десислава Тихолова – етнолог.

За цялостно постижение Голямата награда на Фолклорния събор „Златната гъдулка“, придружена по регламент с грамота и парична награда, бе присъдена на НЧ „Просвета 1915“ – кв. Долапите, гр. Русе.

Със своите стилни и майсторски изпълнения участниците затрудниха сериозно работата на журито, което бе принудено да раздели останалите колективни и индивидуални награди между най-добре представилите се участници в разделите обработен и автентичен фолклор както следва:

І. Колективни награди:

І награда

НЧ „Св. Св. Кирил и Методий 1924“ – кв. Средна кула, гр. Русе НЧ „Отец Паисий 1927“ – с. Мечка, общ. Иваново

ІІ награда

НЧ „Васил Левски 1927“ – с. Сандрово, Община Русе НЧ „Възраждане 1908“ – с. Българско Сливово, Община Свищов

ІІІ награда

НЧ „Тома Кърджиев 1873“ – с. Червена вода, Общ. Русе НЧ „Св. Димитър Басарбовски 1902“ – с. Басарбово, Общ. Русе

ІІ. Индивидуални изпълнители:

І награда

Кольо Димов, гъдулка – с. Червенци, Област Варна Петър Стойчев, певец – гр. Ветово, Община Ветово

ІІ награда

Катрин Калинова, певица – гр. Русе Бонка Алтънова, певица – гр. Русе

ІІІ награда

Рая Минкова, певица – гр. Русе Драгомира Драгомирова – гр. Русе

Поощрения за участието си получиха Емир Бенай Сабри, певец от с. Черногор, Област Силистра, вокалната група на ЦПЗ и Център „Решения“ – гр. Русе и певците Росица Антонова от с. Писанец, Община Ветово и Радослав Радоев от гр. Русе

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама