Бутат 30 ромски коптора в Стара Загора

14:15, 13 юни 16 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 30 незаконни коптора, в които са настанени роми в квартал „Лозенец”, ще бъдат съборени до дни, съобщи днес кметът Живко Тодоров. От общо 50 паянтови и опасни постройки, 20 вече са разрушени доброволно. Предупрежденията вече са връчени на обитателите им, през тази седмица ще се дават и заповедите.

„Там живеят хора от Чирпан, Казанлък, Нова Загора, те се временно пребиваващи и Общината няма ангажимент към тях”, категоричен бе кметът.

За останалите 92 незаконни къщи на „Зайчева поляна” събарянето също предстои.  В момента се търсят терени, които да се предложат на обитателите им, за да си построят законни жилища, каквито са европейските изисквания. До момента са намерени са около 50 парцела.

Живко Тодоров и инж. Петър Заяков, директор на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора опровергаха и спекулациите, че Общината е отговорна за горския масив над кв. „Лозенец“. Той нито е общински, нито е изсечен.

По думите на инж. Заяков големият пожар избухнал на т. нар. „Магарешка поляна” през 2007 г. е причина за обезлесяването на  1500 декара борова гора. През 2010-2012 г. цялата площ е залесена. 220 дка са възобновени естествено, а 1300 дка са залесени отново. От тях около 290 дка имат по-малко от допустимото прихващане и ще бъдат презалесени. Успоредно с това се възстановява и парк „Борова гора“.

„90% от въпросните обезлесени площи, които медиите и социалните мрежи сочат, са държавен горски фонд и Община Стара Загора няма никакво задължение да ги охранява”, припомни още кметът. Наетите от Общината охранители пазят само  парк „Аязмото“, който е общински. Едва 4% са общинските гори в цялата Старозагорска област.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама