Стрелецът от Орландо, свързан с имам, проповядващ срещу хомосексуализма

14:40, 13 юни 16 / Свят 25 233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стрелецът от Орландо Омар Матин бил свързан с радикалния имам Маркус Дуейн Робъртсън, съобщава „Фокс Нюз“.

Според източник на медията инцидентът в американския град, при който загинаха 49 човека, а 53 бяха ранени, не е случайност, защото преди време Матин е постъпил в духовната онлайн академия на Робъртсън, където той „открито и ентусиазирано“ проповядвал срещу хомосексуализма. Идентифицирани са 48 от загиналите.

По предварителни данни Робъртсън е лежал четири години в затвора за измами и притежание на незаконно оръжие. Освободен е през 2015 г.

Освен това Матин е посетил два дни преди нападението джамията на имам Шафик Рахман, което е била посещавана от родения в САЩ и извършил самоубийствени нападение в Сирия през 2014 г. Монар абу Салха.

Междувременно „Ислямска държава“ официално по отговорност за стрелбата в нощния клуб в Орландо, Флорида. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на бюлетин по радио Al-Bayan на терористичната групировка. "Един от войниците на Халифата в Америка извърши инвазия, успявайки да отиде на събиране на кръстоносци в нощен клуб с хомосексуалисти в Орландо...където той изби и рани повече от 100 от тях преди да бъде убит", отбелязва радиото. Даеш пое за отговорност за атаката още в неделя чрез новинарската агенция Амак. Но американски официални лица обявиха, че все още не е потвърдена ролята на Даеш в нападението.

Това е най-смъртоносното нападение в историята на САЩ след атаките през 2001 година. Извършителят е 29-годишният Омар Матин.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама