Владислав Горанов: Гарант за доходите на хората трябва да бъде държавата

14:41, 13 юни 16 / Политика 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Следващата седмица ще бъде внесен законопроектът, като в момента се разглеждат нормите за режима на изплащане на пенсиите. "Водеща роля като гарант за доходите на хората трябва да има държавата", отговори днес в Пловдив финансовият министър Владислав Горанов на въпрос за качеството на пенсионните фондове.

"Поднадзорните лица са бизнесмени и няма нищо лошо в това да печелят, но регулаторът трябва да гарантира, че от тяхното управление произтичат добри резултати за пенсионните доходи на хората", категоричен бе Горанов.

"Със сигурност пенсиите на лицата родени след 60-а година ще бъдат по-ниски от първия стълб, като именно идеята на втория стълб е да ги допълни и надгради. По дефиниция те са по-ниски спрямо лицата родени 60-а година със съотношението от вноската за втория стълб и общия размер на осигурителната вноска", заяви министърът.

Съотношение е 28 % по-ниска пенсия от първия стълб към момента.

"Ако няма сривове с икономическата конюнктура, например излизане на Великобритания от ЕС фондовете би трябвало да се справят и да заместят пропуснатия доход заради осигуряването на две места", поясни Горанов.

Неблагоприятно развитие би довело до сборът на първата и втората пенсия да се окаже недостатъчен, за да компенсира първата пенсия при равни условия от държавното обществено осигуряване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама