Минко Бенчев бе удостоен с националната литературна награда „Атанас Далчев“

16:08, 13 юни 16 25 621 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изтъкнатият литературен критик Минко Бенчев  бе удостоен с националната литературна награда „Атанас Далчев“ в Сливен.

Журито с председател литературният критик, историк и философ Панко Анчев – почетен доктор на Литературния институт „Максим Горки“ в Москва, и членове писателите Паруш Парушев и професор Симеон Янев, и тримата носители на националната награда „Атанас Далчев“ , определи новия лауреат.

Отличието бе връчено от инж. Божидар Везиров, управител на издателство „Обнова на възпоменателно тържество, посветено на 40-годишнината от посещението на Атанас Далчев в Сливен.

През 2004 година, когато се навършиха 100 години от рождението на големия поет, издателство „Обнова“ в Сливен учреди националната литературна награда „Атанас Далчев“. Сега тя бе дадена за седми път.

Развълнуван, Минко Бенчев благодари за оказаната му чест и произнесе слово, в което изтъкна изключителното значение на Далчев за българската литература, подчерта, че поетът е учител на едни от най-талантливите съвременни поети.

Проф. Симеон Янев, който е шестият носител на наградата, получи първия екземпляр на новата си критическа книга „Класично и съвременно“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама