Жалби бавят изграждането на охранителните канали в „Аспарухово“

16:14, 13 юни 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жалби от некласиран кандидат за строител на двата охранителни канала в „Аспарухово“ бавят реализацията на проекта, за който е осигурено финансиране в размер на 10 млн. лв. от европейския фонд „Солидарност“. Това обясни за пореден път кметът на Варна Иван Портних и уточни, че техен автор е ДЗЗД „Аспарухово 2015“. Дружеството  включва „Пътища и мостове" ЕООД, „Строително-предприемачески холдинг" ЕООД и „Инжконсултпроект" ООД, но според кмета зад жалбите стои управителят на „Пътища и мостове“ Росен Колелиев.

Крайното класиране в конкурса за избор на изпълнител за укрепването на деретата бе обявено в началото на април тази година. От общо 8 участници на финала остават двама за двете обособени позиции. За възстановяването водопроводимостта на западния охранителен канал първо е класирано ДЗЗД „Видими промени" - Аксаково, а на второ място - ДЗЗД „Аква" - Варна. За източния охранителен канал са класирани същите дружества, но в обратен ред. Оценяващата комисия е препоръчала на Община Варна сключване на договори с класираните на първо място за всяка от двете обособени позиции на поръчката.

На 13 април резултатът е обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията от ДЗЗД „Аспарухово 2015“, което е отпаднало от конкурса още на фаза техническо предложение. На 18 май КЗК е отхвърлила жалбата. Противно на очакванията обаче неуспелият кандидат е подал жалба и срещу това решение, която е заведена във Върховния административен съд на 6 юни.

„Ако бяхме започнали да строим през април, в края на август по линеен график щяхме да сме приключили с каналите. Сега обаче сме принудени да изчакаме решението и на ВАС“, заяви кметът Портних. Той увери, че е направена пълна организационна мобилизация и веднага след като съдът се произнесе по жалбата, строителството може да започне на пълни обороти. В такъв случай всички строителни дейности би трябвало да приключат до края на ноември тази година, обясни Портних.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама