Авторът на “Бузлуджа” скочи срещу готвената реставрация

17:10, 13 юни 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Акад. арх. Георги Стоилов, автор на проекта на дома паметник на връх Бузлуджа, смята за „удивително и подсъдно“ възлагането на възстановяването на обекта на археолога Николай Овчаров. Това става ясно от негово писмо до премиера Бойко Борисов, цитирано от “Труд”.

“С удивление прочетох във в. „Труд“, че сте възложили задачата за възстановяването на дома паметник „Бузлуджа“ на проф. Н. Овчаров. Това е не само удивително, но и подсъдно по Закона за авторските права”, пише той.

Идеята за реставрацията дойде преди седмица, когато премиерът Бойко Борисов бе в Казанлък за откриването новия Музей на розата. По време на обиколката премиерът се запозна с младата архитектка Дора Иванов, която го е запознала с проекта си за изоставената “чиния” на връх Бузлуджа. Тя предлага постройката да бъде консервирана и превърната в Музей на националната памет. Идеята бе одобрена от Борисов, който веднага възложи задачата на проф. Николай Овчаров, шеговито известен като “българския Индиана Джоунс”.

„Нямам нищо против проф. Овчаров, но е удивително, направо чудо, да се даде тази работа на археолог, който се занимава с обекти на около 6000 години”, е казал акад. арх. Стоилов пред “Труд”. Видният архитект и бивш кмет на София (1967-1971) е заявил още, че подкрепя всички архитектурни проекти за възстановяване на паметника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама