Трима пазарджиклии редят изложба в Бургас

17:53, 13 юни 16 / Култура 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трима от най-известните художници на Пазарджик ще представят свои творби пред ценителите на изкуството в Бургас. Майсторите на живописта гостуват в галерия „Богориди” от 14 до 26 юни. Експозицията съдържа най-новите произведения на триото – живопис и скулптура.

Това, което обединява Васил Петров, Леон Бабачев и Петър Бажлеков, е, че живеят и творят в Пазарджик и са изявени представители на групата на художниците там.

И тримата са носители на престижни отличия от наши и международни конкурси. Всеки един от тях е самобитен в своето творчество и докосването до техния творчески натюрел едновременно е истинско предизвикателство. Многообразие на послания, отправени по оригинален изящен и креативен начин чрез живописни платна и скулптури ще наситят  пространството на бургаската галерия.

Откриването на изложбата е на 14 юни от 18.30 часа.

Васил Петров е роден през 1961 година. Завършва училище за изящни изкуства „Проф. Илия Петров” в София. Работи предимно в областта на кавалетната и монументалната живопис. Председател е на дружеството на художниците в Пазарджик. Негови картини са притежание на редица галерии у нас, на Istituto d`Arte Fortonato De Pero и колекции Паганел, Италия, както и много публично-частни колекции. За последните 20 години Васил Петров е реализирал над 30 самостоятелни изложби в България, Италия и Австрия. Носител е на множество награди, сред които годишната награда за живопис в Пазарджик, двукратно автор на годината на Галерия Актив Арт, Варна, награда на галерия „Спектър”, Велико Търново. Любопитен факт от биографията му е участието на пленер в Калугерово заедно със съименника си – певец. Резултат от творческото им взаимодействие е съвместна изложба във Варна под мотото „Другият”.

Леон Бабачев е роден на 11 юни 1978 година. Завършил е ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, катедра „Скулптура”. Има поредица самостоятелни изложби в Пазарджик и Велико Търново. Директор е на художествената галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик. Трикратен носител на годишната награда за скулптура на ДПХ – Пазарджик, на голямата награда „Георги Машев” на ДПХ – Пазарджик, награда за живопис на годишна изложба СБХ – Пазарджик, награда за рисунка на ДПХ – Пазарджик и медал на Художествена галерия.

Петър Бажлеков е завършил художественото училище в Пловдив. Член на СБХ, секция "Дизайн". Работи в областта на живописта, скулптурата и дизайна. Има самостоятелни изложби във Варна и Пазарджик. Участва в групови изложби в Пазарджик, София, Варна, Бургас, Гърция, Турция. Носител два пъти е на наградата на ДПХ- за живопис, на наградата "Георги Машев",както и на първа награда за филмов плакат. Неговата творба „Отлив на гравитация” е част от проекта за изкуство на открито „Паша арк” в Пазарджик.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама