Майонезите без яйца не са опасни, успокояват от БАБХ

20:48, 13 юни 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шест от 16 марки майонеза се правят без яйца, показва изследване на Асоциация "Активни потребители".

За София Topnovini.bg от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обаче, успокоиха, че няма никаква опасност за потребителите, тъй като това е въпрос на рецептура. Според тях е важно всичко да е изписано на етикетите, така че потребителият да може да направи информиран избор каква майонеза иска да коснумира. От Агенцията по храните посочиха още, че няма стандарт за майонезата и това не е проблем, защото бизнесът е решил да направи продукта с такива съставки, за да не се държи в хладилник.

Уточнено беше още, че гума гуарът (Е412) е стабилизатор, който спомагал да не се развали продуктът и регулирал киселинните му нива.

Според анализа на Асоциация „Активни потребители“ е установено, че повечето марки майонеза съдържат големи количества консерванти, оцветители, нишесте и бета каротен. Майонезата в цеха се правела от олио, вода, нишесте, няколко вида консерванти, а вместо яйца, се използвал яйчен прах.

При девет марки измерените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите, а водното съдържание надхвърля 60%. При четири количеството въглехидрати е повече от 20% от теглото.

Брандовете, в които няма яйца са: лека майонеза "Петел" - произведена от "Диони " - Стара Загора, Rubikon на фирма "Катрин – Ко" - Индустриална зона "Раковски", Atlantic Co, "Домашна трапезна майонеза" и "Вегетарианска трапезна майонеза" на ЕТ "Николина Алендарова". 

Само 5 марки от изследваните са без отклонения - трапезна майонеза "Краси" на фабрика "Краси" - Пловдив, трапезна майонеза "Олинеза", Fine Life – произведена за "Метро кеш енд кери България", "FF вкус" – произведена за "Фантастико" от "Олинеза" - Костинброд, и трапезна майонеза Bella – произведена за "Белла България".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама