Отпускат 217 млн. лв. за подобряването на Северозапада

21:45, 13 юни 16 / Политика 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
217 млн. лв. по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. ще отидат за инвестиции в подобряването на градската среда, градския транспорт, образователната, социалната и културната инфраструктура. Това обеща регионалният министър Лиляна Павлова на конференцията „Икономическо развитие на Северозапада. Неразкритият потенциал“ в Монтана, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По думите й стойността включвала и ресурса, който е заделен за енергийна ефективност на сгради в по-малките общини от региона.

„Това е минималният ресурс, защото с допълващо финансиране от около 70 млн. лв., ще бъдат продължени инвестициите в пътища, здравеопазване в социална и културна инфраструктура и то само по линия на тази програма. Ако добавим останалите инвестиции от ЕС, тази сума става сериозна, а възможността за инвестиции – значителна“, изтъкна Павлова.

В Северозападна България били избрани всички 13 общини от градски тип, които да бъдат бенефициенти и в които да инвестират средствата по оперативна програма „Региони в растеж“. По тази линия 19 гимназии в Северозападна България ще получават 23 млн. лв. за ремонтни и оборудване, като в тях ще има специализирани кабинети, лаборатории и всичко, което е необходимо за практически занимания.

По програмата ще бъдат отпуснати и 160 млн. лв. за реформа в спешната помощ, която включва във всички големи областни градове, в многопрофилните болници и във всички малки населени места да бъдат ремонтирани и оборудвани спешни центрове и стационари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама