Над 50% от българските работодатели са затруднени при намирането на кадри

22:38, 13 юни 16 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 50% от българските работодатели са затруднени при намирането на квалифицирани кадри. Това показва доклад на Европейската комисия за необходимостта от умения за намиране на работа, цитиран от „Капитал“.

Оказва се, че най-големите проблеми са свързани с образователната система и липсата на желание за квалификация. Проблем за слабата подготовка са ранното отпадане от образователната система, ниският дял на студентите с техническо и професионално образование и липсата на желание у хората за учене през целия живот.

Според доклада близо 70% от българите на възраст между 16 и 74 години имат проблеми при боравенето с новите технологии.

У нас най-много се търсят събирачи на дългове, миньори, строителни работници и оператори в кол-центрове. Само в още една държава в ЕС строителите са толкова желани – във Великобритания те са веднага след здравните специалисти. За разлика от България, където се търсят нискоквалифицирани строителни работници, на Острова има търсене за мениджъри в строителството. Въпреки недостига обаче, делът на българските компании, които са готови да обучават своите служители, е двойно по-нисък от средния за ЕС.

Докладът посочва още, че най-много програмисти не достигат в Германия, но до 2020 г. Великобритания ще има по-големи нужди от хора с такива умения. Очаква се до 4 години броят на недостигащите програмисти в Европа да достигне 756 хил. души, 160 хил. от тях - във Великобритания, 150 хил. - в Германия и 135 хил. - в Италия.

В Гърция сервитьорите и барманите са най-бързо растящите професии, следвани от медицинските сестри, гледачките и общите работници. В Португалия номер едно са продавачите, следвани от работници в заводи за обработка на кожи и за текстилни фабрики, както и чистачите и домашните помощници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама