За Чуков терористичният акт в Орландо бил предотвратим

23:10, 13 юни 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Терористичният акт в Орландо е могъл да бъде предотвратен, коментира пред „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков по повод нападението, при което загинаха 49 човека.

Според експерта извършителят отдавна бил в полезрението на службите, така че е трябвало да бъдат предприети адекватни действия. По думите му властите е трябвало да го лишат от идентификационния му номер като служител на охранителна фирма.

„Също така е трябвало да бъде поставен под съответно наблюдение и ясно да бъде отбелязан като потенциален извършител на терористичен акт. Ако се погледне неговата биография всички факти показват, че той е класически ислямски радикал. Неговият баща се оказа твърд привърженик на талибаните. Той е израснал с палестинец, който е терорист-самоубиец, привърженик на фронта „Нусра“ и е отишъл да се бие в Сирия“, обясни Чуков.

Той подчерта, че тъй като извършителят не е типичен представител на групировката „Ислямска държава“, това е направило неговото откриване и задържане много по-трудно, но това от своя страна не било оправдание за властите. „Европа и Америка продължават да бъдат обект на терористични атака, както и всичко, което не отговаря на ценностите на групировката. Има опасност случаят да се използва и в президентската надпревара в САЩ“, добави още Владимир Чуков.

Това е най-смъртоносното нападение в историята на САЩ след атаките през 2001 година. Извършителят е 29-годишният Омар Матин.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама