В Пловдив подновяват изтекли с години шофьорски книжки без проблем

16:35, 21 юни 16 25 2540 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Срокът за валидност на шофьорските книжките за най-често срещаните категории в България е 10 години, този вид документи обаче не са от задължителните за подмяна. Поради тази причини от КАТ-Пловдив нямат данни колко са нередовните свидетелства за управление на автомобил, които пловдивчани използват.

Има прецеденти на хора, които не са управлявали автомобил повече от 15 години, но въпреки това подават документ за подновяване на свидетелството за управление. Пречки няма, защото преиздаването на нова шофьорска книжна не е обвързано с тестове или проверка на нивото на компетентност.

"Преди 15 години определено движението е било едно. Сега е друго, защото интензивността на движението е много по-голяма. Трябва повече внимание, по-добри реакции  и изобщо цял комплекс от качества", заявява автомобилният инструктор Николай Балтов .

Според автомобилните инструктори човек, който години не е управлявал автомобил, има променени реакции. Той губи способност да преценява условията на пътя и правилно да действа в моменти на криза.

"Хубавото е, че последно време има доста такива хора,които по собствено желание искат да си опреснят уменията. Кое ги кара? Може би първо страха, а не и на последно място, че напоследък стават доста пътно-транспортни произшествия", допълва Балтов.  

Инструкторите съветват, че в подобни случаи е добре да бъдат записани около 10 часа за опресняване на знанията и уменията. От КАТ пък подчертават, че бележката за получаване на нова книжка не дава право за управление на автомобил, ако срокът на свидетелството е изтекъл. 

В закона за движение по пътищата е указано, че санкцията за закъснелите водачи, които не са подменили книжките и талоните си е между 20 и 150 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама