Условна присъда за бивш кмет на Белоградчик

12:39, 23 юни 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Условна присъда от две години и пет месеца, с пет години изпитателен срок, получи бившият кмет на Белоградчик Емил Цанков за неизгодни сделки, съобщава "Правен свят".

След като го признава за виновен за престъпление по чл. 220, ал. 1 във вр. чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс, Окръжният съд в Монтана го лишава и от правото да е кмет в продължение на три години и уважава гражданския иск на общината срещу Цанков за 113 700 лв.

Той е бил кмет на Белоградчик през 2010 г. и 2011 г. "В качеството си на длъжностно лице на тази ръководна позиция и утвърдените от него промени във Вътрешните правила за провеждане на процедури за обществени поръчки той не е определил конкретни служители, които да отговарят за тяхното провеждане, както и да сключват договори по реда на чл. 8 по ЗОП. Не е имало и определени длъжностни лица, които да изготвят и съхраняват документацията по тях", обясняват от прокуратурата, откъдето съобщиха са присъда на Цанков.

И уточняват, че финансова инспекция от август 2012 г., която обхващала обществените поръчки по време на кметуването на Цанков, е установила сключване на неизгодни договори, съпроводено с редица нарушения и съществени пропуски.

Първият договор, за който е осъден бившият кмет, е с видинската фирма "Еко Билд ТВ" ООД. Той е за доставка на тротоарни плочи. По договора били издадени шест фактури за по 5 913 лв. т.е. за общо 35 478 лв. Цената на една плочка била 2,19 лв. и била договорена еднолично от кмета. Договорът бил сключен преди приемането на бюджета на Белоградчик за следващата година и при заложения срок на изпълнение - 2011 г., това го прави финансово необезпечен, посочват от прокуратурата.

Освен това без провеждане на малка обществена поръчка Цанков еднолично подписал договор с "Еко Билд ТВ, който не бил заведен в специалния дневник на общината за 2010 г. За изпълнението били предоставени приемо-предавателни протоколи, но не били попълнени всички необходими реквизити. 

"От наличните по делото материали и от осчетоводяването на фактурите за покупка е видно, че плочките нито били получени, нито заскладявани в склад на общината", обясняват от прокуратурата.

С подобни нарушения е и сключеният еднолично от Цанков договор с "Виком" ООД. Със същата фирма кметът подписал още един договор – за чистенето на уличните шахти. Цанков не само не обявил малка обществена поръчка, но и посочил като договорено месечно заплащане в размер на 4 000 лв. с ДДС, като общата сума за година възлизала на 48 000 лв.

Цанков сключил договор и с "Еко Титан" за премахване на нерегламентирани микросметища и замърсявания на площи в землищата на селата. Той отново не бил заведен в регистъра на поръчките, а със звездичка било указано, че се сключва, за да се предвидят средства в бюджета за следващата година.

"Поетите по тези договори задължения са утежнили бюджета на общината, от което за нея са произлезли значителни вреди за общо 125 669 лв. Още повече, че към края на 2011 г. имало неразплатени задължения към различни доставчици в размер на 3 748 845 лв.", заявяват от прокуратурата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама