Започва фестивалът на традициите в Котел, гостуват Теодосий Спасов и Ути Бъчваров

07:11, 24 юни 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първото издание на фестивала „Живият огън на традициите” ще се проведе от днес до 26 юни в Котел под надслов „Пътят на килима”. Специални гости на фестивала ще бъдат Теодосий Спасов, Ути Бъчваров и ансамбъл „Загоре”.

За почитателите на кулинарните изкушения ще се погрижи Ути Бъчваров, който ще открие празника на занаятите и гъбената чорба. Сдружение „Азбукари” ще се включи с образователно-познавателни и развлекателни игри и занимания за най-малките гости на фестивала. В рамките на „Живият огън на традициите” ще се проведат дискусии на тема как да се поддържа и популяризира културно-историческото ни наследство.

Фестивалът ще започне с изплитане на Еньовски венец и кръгла маса на тема „Предприемачество и туризъм - алтернатива на младежката безработица”. Програмата в първия ден ще продължи с концерт-спектакъл на Ансамбъл „Загоре” и запалване на „Живият огън на традициите” на централния площад в Котел. Традицията повелява момците да запалят буйни огньове и да ги прескачат, за да са здрави и силни през цялата година, обясни кметът Коста Каранашев.

На 25 юни е официалното откриване на експозицията „Пътят на килима”. Майстори – килимари ще покажат техники, багри, символи, демонстрации на българските школи Чипровци и Котел. Ще има и демонстрации и работилници на занаятите на България, кулинарна изложба на традиционните за региона гозби, чевермета и кукуреци. Организирани са още празник на занаятите и гъбената чорба, презентация на елементи от традиционното облекло на българите и тяхната съвременна интерпретация „Традиционно и модерно”.

В събота са и концертите на Теодосий Спасов, на Ансамбъла за народни песни и танци Сливен, НУФИ „Филип Кутев” - Котел, фолклорен танцов клуб „Хорце” - Добрич и на народната певица Галина Дурмушлийска. Официалното закриване на Фестивала е на 26 юни…

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама