Втори випуск на Археологическа школа "Ряховец" получи своите дипломи

08:04, 24 юни 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С участието на 10 ученици от IX-ти и X-ти клас на СОУ „Георги Измирлиев“ Горна Оряховица премина вторият етап на археологическата школа „Ряховец” 2016. На обекта младежите първо бяха запознати с историята на крепостта и региона, след което придобиха опит в работата на археолозите и най-важните уреди за теренно проучване. Научиха се как да боравят с геодезични инструменти, да работят с карта, да описват и рисуват откритите находки.

В следващата част на обучението си учениците се включиха в същинската проучвателска дейност. С тяхна помощ археологическият екип на крепостта започна търсенето на средновековна улица, тръгваща от западната порта на Ряховец. Благодарение на тяхната отдаденост и активност, и с малка помощ от металотърсача, работата на младежите бе възнаградена с няколко единични находки.   

Наравно с учениците в школата участваха и техните учителки Наталия Горанова и Рения Армянова. В края на обучението всички те получиха своите дипломи от научния ръководител на проучванията Илиян Петракиев и зам.-ръководителя Мая Иванова. Последните участници за този сезон ще бъдат на крепостта Ряховец през следващата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама