На билки ухае на Еньовден и в черноморския комплекс "Албена"

08:36, 24 юни 16 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И в черноморския комплекс "Албена" на Еньовден ухае на билки, съобщават от пресцентъра на ваканционното селище.

През целия сезон туристите ще се радват на билкови градини около много от хотелите в комплекса, както и до ресторанти,  до плажната алея и в централната част на “Албена”.

За втора година може да се разпознаят както познатите  мащерка, босилек, мента, лавандула, равнец, така и други видове,  широко използвани в медицината и в кулинарството.

През летните месеци голям интерес за туристите е цъфтежът на едроцветната пупалка /енотера, вечерна иглика/.  Нейна родина е Северна Америка, но лечебните й свойства се прилагат в много фармацевтични продукти по цял свят.  Употребяват се за лечение на заболявания от сърдечно-съдов и имунен характер. В озеленяването декоративните й качества се ценят за билкови градини, бордюри, алпинеуми.

В ранното утро на Еньовден ще се откроят и високите съцветия на мускусния конски босилек. Той принадлежи към род Salvia, който в превод от латински език означава лекуващ, целебен.  В днешните динамични времена това е билка, която ще ни освежи след хронична умора и ще възстанови доброто ни настроение.

Билковите композиции съдържат голямо разнообразие от агастаче, монарда, риган - всички представители на семейство Устноцветни, с богата гама от приложения в градинарство, медицина, кулинарство, козметика.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама