Шотландия вижда бъдещето си като част от ЕС, Шин Фейн призова ирландците да се обединят

09:13, 24 юни 16 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шотландия вижда бъдещето си като „част от ЕС“, коментира първият министър на Шотландия, Никола Стърджън веднага след като станаха ясни и първите резултати от референдума във Великобритания, предаде Телеграф.

„Шотландия ясно и категорично гласува да остане част от Европейския съюз, с 62% спрямо 38%“, уточни тя и допълни, че ако Великобритания избере да излезе от Европейския съюз, то това само ще ускори независимостта на Шотландия.

"Вотът в Англия преобърна демократичната вола на хората от Северна Ирландия, които гласуваха за оставане в блока и сега с гласовете на англичаните британското правителство се опитва да измъкнат насила Северна Ирландия от ЕС", заяви Деклан Киърни, лидер на Шин Фейн. "Британското правителство си позволява да решава политическите и икономическите интереси на хората от Северна Ирландия", добави той.

Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмънд заяви пред Би Би Си, че шотландците твърдо искат да останат в ЕС. Той не се съмнява, че при създалата се ситуация Никола Стърджън ще приложи манифеста на Шотландската национална партия (СНП). Според документа, възможно е да се наложи ново гласуване ако възникнат "важни и материални" промени в обстоятелствата от проведения преез 2014 година референдум, като например това Шотландия да бъде извадена от ЕС против волята й.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама