Брекзит пада в парламента, смята Владимир Каролев

09:37, 24 юни 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Излизането от ЕС минава през активиране на член 50 от Лисабонския договор. Но нито в член 50, нито в британските закони, пише кой го активира. Камерън със сигурност няма да поеме риска да го направи собственоръчно”. Това написа в своя профил във Facebook Владимир Каролев - съветник на министъра на икономиката, относно референдума във Великобритания.

“Член 50-ти ще се гласува в Британския парламент и няма да мине - съвсем демократично. Британската електорална система е такава, че поддръжниците на оставането в ЕС имат повече депутати”, тъй като Лондон и Шотландия пращат непропорционално на гласовете си повече представители.

Решение на парламента, което не отговаря на резултатите от референдума, е малко вероятно да предизвика предсрочни избори. “Лондончани, шотландци, ирландци, младежи и малцинства са гласували да останат. А именно това са групите, които вдигат революции. Британците от хобитовите графства в северна Англия няма да тръгнат с автобуси да бутат кабинети”, смята Каролев.

“Разбира се, доколко демократично е 2%, предимно пенсионери и по-необразовани, да решат съдбата на цялото население на Великобритания за десетилетия напред - никой не може да отговори. Демокрацията има много кусури, но е по-добра от всичко изпробвано. Днес, обаче, имаме проблем с най-големия кусур”, написа още той.

Според него, ако Гърция бе оставена да излезе от ЕС и еврозоната, то нямаше да се стигне до Брекзит.

“Ако Великобритания наистина излезе, то това надали ще е в състав "Великобритания". Шотландия открито заявява, че ще се отцепи и това е правилно - абсурд предимно британски пенсионера да вземат решение, противно на желанията на шотландците. Обединеното кралство ще се свие сериозно и ако не успее да договори благоприянти условия с ЕС и бъде управлявано от някакви популисти, ако финансовият му център се премести в други страни от ЕС,Великобритания ще се превърне в средно-голяма като население и икономика страна”, заключи Каролев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама