Депутатите обезпокоени от излизането на Великобритания от ЕС

10:37, 24 юни 16 / Политика 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Излизането на Великобритания от ЕС няма да има положителен ефект върху икономиката и сферата на сигурността на Стария континент. Процесът на излизане на Великобритания от ЕС ще бъде дълъг и тепърва ще се обсъжда темата за българските граждани, които се намират там.

Това каза Джема Грозданова, председател на парламентарната Комисия по външни въпроси. Думите ѝ са във връзка с резултатите от референдума във Великобритания, с което страната реши да излезе от Европейския съюз.

„Изисква поне 2-3-годишен период. Досега не е имало такъв прецедент и все още не се знае дори на най-високо европейско ниво по какъв начин това ще се случи”, каза още Грозданова.

Тя посочи, че не може да определи какви точно ще са рисковете от излизането на Великобритания от ЕС. „Великобритания е голяма държава тя е в основата на всички решения, които се взимаха досега. Те се взимат основно от Великобритания, Франция и Германия. Всичко това ще доведе до различни решения и посоки. Както се казва, живеем в интересни времена и то не в положителния смисъл”, заяви депутатът.

Според лидера на ВМРО Европейският съюз трябва да се реформира и да се върне назад – към Европа на националните държави и на икономическото сътрудничество. По думите му България има своето място в Европейския съюз, но той няма бъдеще по начина, по който функционира

Антони Тренчев от ДБГ заподозря, че излизането на Великобритания ще доведе до вълна от следващи референдуми в ЕС. По думите му провеждането на референдума вече се е отразило на пазарите на Съюза. „Пазарите тръгнаха надолу, но това е очаквано. Европейската банка ще направи необходимото. Председателят Марио Драги изказа готовност за допълнителна ликвидност, така че в икономическия аспект за мен е най-малкият проблем, единството на ЕС е над всичко”, подчерта още Тренчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама