Не трябва да позволим домино ефект след Брекзит, каза Митов

10:45, 24 юни 16 / Политика 25 698 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Решението на британците да излязат от Европейския съюз е дълбоко разочарование. Ставаме свидетели на една разделена на две нация. Това бе първият коментар на министъра на външните работи Даниел Митов след вчерашния референдум на Албиона.

“В момента обаче емоциите са излишни. Длъжни сме да направим така, че да не се получи ефектът на доминото в ЕС и популизмите и национализмите да не надделеят над здравия разум”, заяви той.

Митов предупреди, че икономическите последствия за Острова ще са много сериозни.“Предстои много задълбочен дебат за бъдещето на ЕС”, каза още той.

По думите му е рано да се говори за позицията на Обединена Европа, като сега големият въпрос е дали Великобритания ще задейства чл. 50 от Лисабонския договор. От изявлението на премиера Дейвид Камерън стана ясно, че той няма да предприеме тази стъпка, а нов лидер на страната се очаква да бъде избран не по-рано от октомври месец т.г.

“ЕС има възможност да излезе по-силен от тази ситуацията”, заключи Митов.

Външният министър бе попитан и каква трябва да е позицията на обединена Европа, но отговори, че е прекалено рано да се говори за това. По думите му едно излизане от ЕС отнема години.

"Сънародниците там са притеснени и тепърва ще се оценяват последствията. Оставката на премиера Дейвид Камерън не може да бъде извод за отдалечаването на Великобритания от Европа. Решението му е логично. Трябва да си дадем сметка за това какви въпроси могат и не могат да се поставят на референдум. Ясна е волята на британския народ. Референдуми от този род се превръщат в поле за битка между популисти и националисти", коментира още външният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама