Празнуват Еньовден в Търговище

11:02, 24 юни 16 / Култура 25 546 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отбелязване на Еньовден организира тази вечер Регионалният исторически музей в Търговище. Това се превръща в традиция за културната институция, като за поредна година събитието ще е пред Славейковото училище.

То ще започне в 18 часа с изпълненията на Детския фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” при Младежкия дом. Час по-късно е кукленият спектакъл „Фолклорна магия” на Държавен куклен театър – Стара Загора. "Всеки човек, който обича своите корени, вълнува се от родната история и се стреми да опази традициите на народа си, няма да остане равнодушен към познати и незабравими герои от българския приказен и фолклорен свят, които ще оживеят с помощта на автентични предмети от българския бит. Фантазия, хумор, импровизация превръщат „Фолклорна магия” в прекрасно преживяване както за деца, така и за възрастни." категорични са организаторите.

От музея припомниха, че Еньовден е един от най-мистичните празници в българската традиция –  символ на магичната ни връзка и хармония с природата и истински празник на билките и здравето. Вярва се, че в нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Затова на Еньовден, рано сутрин, моми и жени, врачки, баячки и магьосници берат билки, които използват за лек и магии през цялата година. От набраните билки се увива венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината. В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки, колкото са и болестите по човека.

Мистиката на Еньовден повелява още носенето на "мълчана вода" от сладък извор за гадаене и лечение. За целта момите потапят китките си през нощта и на сутринта по тях гадаят кой ще е бъдещият им жених.

Според преданията на Еньовден всяка билка добива целебна сила, всяка магия хваща и всяко гадание се сбъдва.

През този ден е отредено специално място и на красивия обичай "Еньова буля". При изпълняването му всички моми се събират в една къща и обличат 5-6-годишно момиченце като булка, но го забулват с червено було. На главата му поставят сребърна пара и венец от еньовче. Една мома вдига Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие започва да обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. След това се връщат в дома й и започва гадаенето по китките за бъдещия съпруг на всяка една от девойките. Китките са специални и са правени предната вечер, държани са в „мълчана” вода, под звездите.

"Елате и преминете през Еньовденския венец за здраве! Да чуем наричанията, да се хванем на хорото! Да се насладим на тайнственото и земното в магичния свят на българина!" поканиха от музея.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама