Българският батальон за Румъния ще си стои у нас и ще участва в учения и тренировки

11:25, 24 юни 16 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Румъния ще бъде изградена многонационална бригада с участието на един български батальон до 400 човека на ротационен принцип. Тези до 400 военнослужещи ще бъдат позиционирани в България и ще участват в различни тренировки и учения с партньорите от НАТО. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след извънредното заседание на Министерския съвет за позицията на България за предстоящата Среща на върха на НАТО във Варшава.

„Очакванията ни са свързани с по-добрата координация на съюзниците в Алианса, с по-тясното сътрудничество с ЕС. Взехме решения по конкретните точки. Запознахме колегите с националната позиция на България. Отиваме подготвени и обнадеждени“, подчерта Ненчев, като уточни, че и президентът е уведомен за тази позиция.

По думите му решенията са свързани с предното разполагане на войски, което ще бъде осъществено в Прибалтийските републики. Ще бъдат обсъдени и въпроси, свързазни с инвестиции в отбраната.

„Изпълнихме всичките си ангажименти, които поехме от Уелс. Ще обсъдим и киберсигурността и киберотбраната. Готова е проектостратегията за киберстратегия, която ще бъде приета още в рамките на следващата седмица от МС“, допълни Ненчев.

Външният министър Даниел Митов добави, че с Ненчев ще бъдат в парламента, за да обсъдят този въпрос и с депутатите. „Не мисля, че има каквато и да е драма в отношенията с Народното събрание“, категоричен бе Митов.

За флотилията в Черно море министър на външните работи отново заяви, че Русия струпва оръжия не само в Крим, но и по Черноморието. От думите му стана ясно обаче, че България никога не е поемала ангажимент да участва в многосформиращите инициативи в Черно море.

„Това трябва да стане ясно на всички. Настояването ни е засиленото присъствие и учения, които изграждат отбранителния капацитет на България и НАТО да са под командването и флага на Алианса“, отсече Даниел Митов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама