Меглена Кунева организира фолк-концерт за 12 000 учители, обяви Кадиев

11:38, 24 юни 16 / Политика 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Популизъм в действие. Популизмът на един вицепремиер вече става популизъм на правителството. На времето, когато избирахме Меглена Куенва за образователен министър, казах, че ако търсим скандална и красива жена и Гери-Никол ще ни свърши работа, не съм си и представял, че ще правим фолк-концерти за 12 000 учители в зала „Арена Армеец“. Това беше един фолк-концерт, на който бяха поети ангажименти, които са абсолютно неподплатени и неизпълними.

С тези думи независимият народен представител Георги Кадиев се обърна към премиера Бойко Борисов по време на петъчния парламентарен контрол. Депутатът визираше учителския събор, организиран от МОН миналата седмица в зала „Арена Армеец“. На него вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева обеща увеличение на учителските заплати от догодина.

Кадиев представи Колективен трудов договор за системата на просветата, подписан на 19 юни 2016 г. - веднага след учителския събор в зала „Арена Армеец“.

„Най-отгоре се мъдри подписа на г-жа Кунева, а най-отдолу тези на различни синдикални организации в системата на образованието“, уточни той.

В чл. 27 от този трудово договор е записано, че МОН съвместно със социалните партньори предприема действия за осигуряване на увеличаване на минималната основна работна заплата за педагогически специалисти с не по-малко от 10% и допълнително трудово възнаграждение за лекторските часове с не по-малко от 20% от 1 януари 2017 г.

„Вие как тълкувате това „предприема действия за осигуряване на увеличаване“, когато идва от думите на вицепремиер“, попита Кадиев и продължи с чл. 28 – социалните партньори отстояват увеличаване на единния разходен стандарт за 2017 г. с не по-малко от 15%, за 2018 г. - с не по-малко 18%.

Малко по-рано министър-председателят Борисов уточни, че правителството не е взимало решение за подобно увеличение.

„Г-н премиер, гарантирам ви, че оставката на образователния министър Меглена Кунева няма да предизвика шок в Европейския съюз, дори в България няма да предизвика шок. Аз не съм искал тази оставка, защото така съм преценил. Това, което чух от вас, беше, че ангажимент няма и никой не знае дали ще има увеличение на заплатите на учителите. Никой не знае с какъв процент ще бъде то и всички сме съгласни, че трябва да има ръст на доходите“, обобщи Георги Кадиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама