Шефът на БНР уволнил Маринкова по поръчка на властта, според защитниците й

12:57, 24 юни 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Александър Велев е уволнил Лили Маринкова от БНР по поръчка на властта, по лични причини или и двете. Около това обяснение се обедини инициативната група журналисти, подписали Декларацията срещу уволнението на журналиста, на специална пресконференция в БТА.

В групата личат имената на Юлиана Методиева - гл.редактор на „Маргиналия”; Емил Коен - председател на УС на Сдружение за човешки права „Маргиналия”; Петя Владимирова - журналист, в. „Дневник”; Иван Кулеков – писател; Михаил Иванов – физик, и Деян Кюранов - социолог, Център за либерални стратегии. Петицията за подкрепа на Маринкова и за връщането й в ефир е подкрепена пък от множество други известни журналисти, преподаватели и политолози.

"При днешното състояние на българската журналистика, Маринкова се явява големият проблем, това е тъжен факт", заяви Петя Владимирова.

Инициативната група припомни и случаят с прекратяването от „Дойче веле“ на гражданските договори на журналистите Иван Бедров и Еми Барух. След петиция на журналисти обаче, от ръководството на медията са дошли в София да се извинят и са възстановили договорите на двамата. Според подкрепящите Маринкова така трябва да реагира в момента и БНР.

Журналистите изразиха и опасенията си, че това е само първият удари и ще последват следващи.

"Абсолютна всяка власт се опитва да се отърве от критичните гласове, това че у нас по този начин се опитват да се отърват от Лили Маринкова не е новина, а липсата на желание у суверена, обществото, да протестира против това и да упражни своята власт" заяви пък социологът Деня Кюранов.

Журналистите обясниха, че СЕМ са съдействали за среща с Александър Велев, но на изпратеното от инициативната група официално писмо, той четири дни не е отговорил.

„В четвъртък към 18 ч. получихме на електронната поща, в което се казва - колеги, много съм ангажиран, предлагам дати за срещи 12,13 и 14 юли, напишете темите и участниците в срещата“, разказаха защитниците на Маринкова.

Според тях, това писмо означава отказ за среща, тъй като в писмото си са посочили темата на разговор, както и хората, които ще участват.

"Въпросът трябва да бъде решен по същество. Настояваме да се запази в сегашния му вид предаването „Неделя 150" - имаме сериозно основание да се страхуваме, че то ще бъде обезличено и накрая ликвидирано", заявиха още от инициативната група, като потвърдиха, че ще продължат да се борят за възстановяването на Маринкова в БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама