Настъпи време да действаме сериозно и отговорно, заяви Мартин Шулц

13:09, 24 юни 16 / Свят 25 266 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За нас настъпи време да действаме сериозно и отговорно, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. В първия си коментар на резулатите от референдума във Великобритания той заяви, че Брюксел се отнася с уважение към избора на великобританците. „Разбираме, че Обединеното кралство поема по свой път“, каза Шулц.

По думите му премиерът Камерън носи отговорност пред своята страна, ние носим отговорност за бъдещето на Европейския съюз.

„Аз не искам това да се случи и с еврото”, заяви със загриженост председателят на ЕП визирайки рязкото му поевтиняване от тази сутрин, след обявяване на резултатите от британския вот.

От думите му става ясно, че очаква преговорите за отделяне на Великобритания от Европейския съюз да започнат бързо.

В най-скоро време страните от ЕС трябва да се събират и за обсъдят защитата на еврозоната от трусове, последващи Брекзит, смята още Мартин Шулц, затова и Европейският парламент свиква извънредна сесия идния вторник, на която ще бъде приета резолюция с оценка на резултата от референдума.

Решението за свикването на извънредната сесия е било взето от председателския съвет на ЕП на спешна среща тази сутрин.

"От процедурна и правна гледна точка трябва да преценим следващите стъпки. ЕП е готов да допринесе по всякакъв начин за конструктивен процес", увери Шулц.

Според него най-важното в този момент е да бъде съхранена стабилността на еврозоната и ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама