Разочарование от Брекзит. Ето първите реакции на общественици и политици

13:38, 24 юни 16 / Политика 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Социалните мрежи осъмнаха заляти от мнения относно резултатите от референдума във Великобритания. Над 50% от жителите на страните в Обединеното кралство пожелаха излизането му от Европейския съюз. Това доведе и до оставката на премиера Дейвид Камерън. 

Преобладаващите мнения на общественици и политици в социалните мрежи изразяват разочарование от вота на британците. Събрахме букет от най-интересните изказвания на приятелите на София Topnovini.bg във Facebook.

 Кристиан Таков – политолог, преподавател в Софийския университет

„Всеобщото, равно, пряко и тайно право на глас днес даде горчиви плодове във Великобритания. Това е тържество на глупостта, егоизма и ниската образованост на половината избиратели на Острова. Това обаче е и плод на глупостта, егоизма и самозабравата на 99% от евробюрократите. Това е изключителен повод, Европа да преосмисли себе си. Рискът, този повод да не се използва, е голям. Със сигурност британците, които напускат, напускат и защото не искат в клуба си членове като България с нейната корупция, безправие, господстваща некадърност и беднотия“.

 Никола Пенев - доктор по математика от Станфордския университет

„Лондон е 60% за ЕС. Дали не е време да се отдели от останалата част на Англия. Да видим тогава какъв кеф ще настане с всичкия тоя суверенитет“.

"Какъв позор. Една голяма демокрация навежда глава пред популизма и широко отваря вратите за варварите в Европа".

„Поне утре, когато икономиката се свие, Шотландия напусне, цените се качат, а на 1000 километра от Лондон се разхождат руски войски, английският гласоподавател ще може да се успокои, че не се е подал на диктата на учените и експерите“.

„Речта на Фараж дава поглед към ужаса, който ни очаква - призовава Дания, Австрия и Германия също да напуснат. Твърди, че "това е вот срещу големия бизнес, срещу банките, вот на обикновения човек" и развива теза, която сме чували от Меглена Ташева преди години - за "Европа на отечествата, в която всеки търгува за своя полза". Триумфът е толкова голям, че човекът обеща 23-ти юни да стане официален празник "денят на независимостта" и иска оставка на правителството“.

„Камерън подава ‪#‎оставка‬. Но ще остане в историята като истински глупак".

 Мария Спирова – редактор в юридическо издание, живее в Оксфорд от години:

„Стигнахме до ‪#‎Брекзит‬ по три причини - невежество, гняв и нехайство. Невежеството и гнева бяха ясни. Този референдум от самото начало бе инструмент за вътрешна саморазправа между консерваторите. Войната бе толкова безскрупулна, че скоро се стигна до ядрената опция - разпалването на антиимиграционни страсти сред онези части от населението, които се чувстваха изиграни от системата, но не знаеха какво да направят по въпроса. За британците глобализирането на Острова е отдавнашна културна рана, която бе оставена да загнои. Сега отровата плъзна из целия организъм.

А нехайството дойде от страна на сравнително младите, бегло космополитно настроени гласоподаватели извън Лондон, които представляват част от разглезеното консуматорско поколение. Те по принцип не гласуват и оставят каруцата да се движи сама по надолнището, защото не са забелязали нещо в техния уреден живот да се променя драстично от избори - и просто ги мързи да си съставят мнение и да се регистрират да гласуват. На ход е ‪#‎Brexit‬. Пъкълът замръзна.

Добре е да помним, че ‪#‎Brexit‬ не просто решението на възрастни/бедни/необразовани/подведени хора“.

„Сред познатите си имам много гласували против оставането в ЕС, които имат висше образование, кариера в свободните професии, космополитни и често прогресивни възгледи и близки приятели/интимни партньори от Континента.

Магията на оттеглянето от Европа функционира на няколко нива и пленява островното въображение по разнообразни начини. За едни тя сработи с носталгия, за други с мираж за местни работни места, за трети с химерата за "възвръщане" на суверенитет, за трети с идеята да бъдат политически значими за първи път от десетилетия. Всеки от гласувалите ‪#‎Leave‬ се бе вкопчил в малък, скроен по своя мярка наратив.  Кампанията ‪#‎Remain‬ сякаш не модифицира посланията си класово и регионално, залагайки на генерализиран подход и абстрактни ценности, с които може би много потенциални привърженици не се идентифицираха достатъчно силно. Също така е вярно, че някои гласоподаватели отъждествиха Бризход с консервативната партия, а Броставането - с лейбъристката и гласуваха строго партийно, без отчитане на спецификата на референдума.  Неслучайно Корбин се опитваше да пази по-нисък профил, да не отблъсне консервативни привърженици от идеята за Европа, като я контаминира със социализъм. Уви, тази дискретност не сработи и този път. А ето и възрастовата разбивка от ‪#‎EUREF‬ за #Remain 18-24: 75% 25-49: 56% 50-64: 44% 65+: 39% 1 269 501 гласа решиха съдбата на Кралството“.

 Николай Хаджигенов – адвокат, блогър

„Някак си успокояващо е да разбереш, че не сме единствената държава в която идиотите преобладават“.

 Даниел Смилов – политолог, специалист по конституционно право

„След преброяването: оставка на Камерън и вероятни нови избори. Борис Джонсън изтегли печеливш билет от народната лотария - той ще трябва да обясни на британците какво точно означава "независимостта" и кой от кого ще е независим по отношение както на ЕС, така и на Шотландия.

Хубав ден за българските социологически агенции! С всичките им кусури, никога не са ни поставяли в подобна ситуация като във вече разединеното кралство в ден на вот и то с един прост въпрос - "да" или "не".

Вярно е, че тъй като Leave позицията не беше "престижна", хората явно са се колебаели да си я признаят пред анкетьор. Но въпреки това такава неяснота до последния момент, че и след него е поразителна".

 Мартин Димитров – депутат от Реформаторския блок

Великобритания вече започна да плаща висока икономическа цена. По-важното е обаче, останалите в ЕС да разберат, че са необходими ключови вътрешни промени, в посока на намаляване на бюрокрацията, промяна на политиката в областта на земеделието (твърде много пари се харчат с недостатъчен ефект), мерки за премахване на оставащите пречки пред единния пазар. ЕС трябва да се промени. Само с резултати ще намалим броя на евроскептиците!“

 Димитър Бечев - директор на Представителството на Европейския съвет за външна политика в София

„Тепърва ще става интересно. Разводът може и да не се състои“.

 Иво Мирчев - експерт по IT и маркетинг

„Европейският съюз приветства най-новите си членове - Шотландия и Северна Ирландия!“

 Атанас Чобанов – главен редактор на „БиволЪ“:

„Сега е моментът да пратим Динко с ативиту в Кале: Ноу Юръп, гоу Инглънд, имидиътли“

 Виктор Лилов – арабист, член на ДЕОС

„Явно не само на тази територия има решаващо мнозинство на тълпа от дебили. ‪#‎Dumbxit‬“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама