Под Еньовски венец минават за здраве млади и стари в Добрич (снимки)

14:15, 24 юни 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Празнична атмосфера цари в етнографския комплекс „Старият Добрич“ на Еньовден. По традиция, фармацентите Лили Манова и Веселина Батанова, заедно със свои колеги и с етнографите от Регионален исторически музей, продължават както своите предшественици отпреди няколко столетия да търсят онази билка, която да излекува болестта, за която няма намерен лек.



По традиция на Еньовден всички те стават призори и излизат извън града, за да събират билки. Стараят се да съберат 77 билки, както повелява традицията. Защото, според преданието, билките са 77, а болестите 77 и половина. Затова продължава да се търси последната половинка билка, за да излекува и нелечимата болест. Събраните на Еньовден билки те сплетоха в Еньовски венец, под който добричлии преминават за здраве. Раздават и горещ билков чай, както и китка от здравец и други билки. В домовете на много добричлии китката продължава да стои изсъхнала през цялата година, защото има поверие, че тя има целебна сила.



Етнографът Лена Кирилова припомни, че това е празникът на природата. На този ден слънцето спира своя ход, след което се обръща на зима. В нощта преди Еньовден пък звездите слизат и целуват билките и тревите и именно заради тази небесна целувка на този ден тяхната лечебна сила е най-голяма, гласи едно от поверията, припомни Кирилова. Специален поздрав за празника на фармацевтите и жителите на града поднесоха малките изпълнители от детската студия "Добруджа". Аптекарките почерпиха и с дъхав чай от билки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама